Elon Musk
"This is a dream come true. In fact, it feels surreal. If you'd asked me when starting SpaceX if this would happen, I'd be like, 1% chance, 0.1% chance."
- CEO Elon Musk voor de historische lancering van de eerste SpaceX astronauten in de ruimte.
Hij is gekend als o.a. de baas van bedrijven zoals SpaceX (ruimtevaart) en Tesla (elektrisch rijden). Enkele dagen geleden verscheen nog in het nieuws dat hij Bill Gates had ingehaald als tweede rijkste persoon in de wereld. Zijn vermogen nam op 1 dag met 7,2 miljard toe tot een totaal van 127,9 miljard dollar. Enkel Jeff Bezos, de huidige baas van Amazon moet hij nog voor zich dulden. Deze laatste heeft een vermogen van maar liefst 182 miljard dollar. Om in te schatten wat voor een "absurde" hoeveelheid dit is geven we kort een paar vergelijkingen mee:
- Bezos verdient om en bij de 2.489 euro per seconde.
- Het uitgeven van 1,2 miljoen dollar doet voor hem net zoveel pijn als wanneer de gemiddelde Amerikaan één dollar moet uitgeven.
Voor ik verder begin af te dwalen in een wereld vol ongeloof en absurditeit, keer ik best terug naar onze runner-up op deze bijzondere lijst.
Elon Musk, zoon van een Canadees model en een Zuid-Afrikaans ingenieur werd op 28 juni 1971 geboren op ongeveer 50 km ten noorden van Johannesburg in Pretoria (Zuid-Afrika). Op 24-jarige leeftijd behaalde hij een bachelor diploma in natuurkunde aan de universiteit van Pennsylvania en in 1995 verhuisde hij naar Californië om te promoveren aan de universiteit van Stanford. Na 2 dagen besloot hij echter al om de stoppen met deze studies en zich te focussen op het oprichten van zijn eigen bedrijf.
Later dat jaar richt hij "Zip2" (digitale stadsgids) op en in 1999 volgt "X. com" (online betaalplatform). Zip2 werd overgekocht voor om en bij de 307 miljoen dollar (waarvan zo'n 22 miljoen voor Musk zelf was). Hiermee investeerde hij dan weer in X. com dat uitgroeide tot "PayPal" als betaalplatform. Uiteindelijk nam "Ebay" PayPal over voor 1,5 miljard dollar en aangezien Musk de grootste individuele aandeelhouder was kreeg hij een slordige 165 miljoen in zijn "polletjes".
In het kader van revolutionaire technologie droomt Musk ondertussen verder. De grens tussen genialiteit en totale waanzin is flinterdun geworden. Alles wat hij onderneemt spreekt tot de verbeelding. Gaande van elektrische wagens, investeringen in kunstmatige intelligentie tot pas tevreden zijn wanneer er straks mensen op Mars kunnen rondlopen...
Zijn volgend project "Mars Oasis" brengt ons in het kader van dit laatste. Kort samengevat omvat dit project het aanbrengen van een broeikas met voedingsgewassen op Mars om zo meer interesse te wekken voor ruimtereizen. Hier werd de kiem gelegd voor Space Exploration Technologies oftewel "SpaceX". SpaceX, een bedrijf voor ruimte transport gevestigd in Hawthorne, Californië slaagde in 2012 erin om het ruimtetoestel "Dragon X" aan het internationale ruimtestation (ISS) te koppelen. Nasa was hiervan onder de indruk en SpaceX kreeg een contract voorgeschoteld om het ISS te bevoorraden. Na jaren van testvluchten en optimaliseren werd op 30 mei 2020 de SpaceX Crew Dragon de ruimte in gelanceerd met aan boord 2 astronauten (Doug Hurley & Bob Behnken) op weg naar het ISS om het voor te bereiden op nog meer bemande ruimtemissies.
Met de razendsnelle technologische vooruitgang van vandaag is het koffiedik kijken wat we binnen x-aantal jaren nog allemaal mogen verwachten. Maar zoals het gezegde "het mes snijdt langs twee kanten" het zegt, kan deze technologische vooruitgang er ook voor zorgen dat bv. kunstmatige intelligentie ons straks gaat inhalen met gevaar voor eigen ras. Tel daar nog de mogelijkheid bij van pakweg een natuurramp of asteroïde dat elk moment kan toeslaan, dan gaan we (al dan niet) in de verre toekomst spannende tijden tegemoet.
"Vroeg of laat zullen we ons ras uitbreiden naar meer planeten dan alleen de Aarde, of uitsterven"
- Elon Musk
